Een goudmijn aan verstopte e-boeken

In de digitale bibliotheek zijn een aantal grote elektronische boeken collecties opgenomen die helaas nog niet zichtbaar zijn in de Catalogus. Voor ons vakgebied (Midden Oosten en Islam) zijn vooral de volgende drie collecties van belang:  

 • Cambridge Collections Online
 • Cambridge Histories Online
 • Oxford Reference Online: Premium 

Om de e-books in deze collectie te vinden is er vooralsnog geen andere methode dan via de Digitale Bibliotheek. In de Digitale bibliotheek gaat men naar “ find Database” en daar zoekt men naar (een van) de bovenstaande bestanden. Binnen die bestanden zijn er vervolgens allerlei verschillende zoekfuncties, zo kun je “ browsen” door de collectie of op specifieke woorden in de titel of de tekst zoeken. Om een idee te geven van het soort boeken dat je in deze bestanden kunt vinden hierbij een aantal beschikbare titels:  

 •   The Oxford Dictionary of Islam (Oxford Reference)
 •   The Cambridge Companion to Classical Islamic Theology (Cambridge Collections)
 •   The Cambridge Companion to the Qur’ān (Cambridge Collections)
 • The Cambridge Companion to Arabic Philosophy (Cambridge Collections)
 •  The Cambridge Companion to Medieval Jewish Philosophy (Cambridge Collections)
 •   The Cambridge History of Iran (Cambridge Histories)
 •   The Cambridge History of Egypt (Cambridge Histories)
 • Etc. etc. etc. 

Al deze boeken zijn volledig in pdf -formaat te downloaden (per artikel/ hoofdstuk).  Natuurlijk is er ook volop aanbod in boeken die niet direct tot ons vakgebied horen, maar wel nuttig kunnen zijn bij de bestudering daarvan, denk bijvoorbeeld  aan woordenboeken in allerlei talen, algemene geschiedenis inleidingen, encyclopedieën etc. Of misschien vind je het leuk om in je vrije tijd ook eens wat over wereldliteratuur in andere talen, filosofie, religie of boekwetenschappen te lezen…In ieder geval zijn er redenen genoeg om eens even een kijkje te nemen!  

This entry was posted in bibliotheeknieuws, boeken, tips & trucs. Bookmark the permalink.

Leave a Reply