Wat is RSS?

Misschien heb je dit icoontje wel eens ergens gezien.

Je kunt het op allerlei plekken op het internet terugvinden, bijvoorbeeld rechts onderaan in deze blog, maar ook bij allerlei wetenschappelijke tijdschriften die je raadpleegt via de digitale bibliotheek, bij kranten, bij nu.nl etc. etc. Dit icoontje geeft aan dat er een attenderingsdienst beschikbaar is voor de betreffende website. Op die manier hoef je niet dagelijks al je favoriete (vak)tijdschriften, kranten en blogs een voor een te openen om te zien of er misschien iets nieuws is gepubliceerd, maar kun je informatie van al deze verschillende websites naar een plek laten sturen zodat je in een oogopslag kunt zien of er interessante nieuwe dingen op jouw favoriete websites zijn verschenen.

Je hebt hiervoor een feedreader nodig, eigenlijk erg vergelijkbaar met een emailaccount, maar dan speciaal voor feeds. Google biedt zo’n reader aan (die je op google.nl in de bovenbalk onder " more" kunt vinden). Er zijn ook vele andere aanbieders van feed-readers. Het is ook een mogelijkheid om bij Google een Igoogle pagina aan te maken waarop de feeds zichtbaar gemaakt worden. Dit heeft meer de vorm van een persoonlijke website dan van een email account, maar het eindresultaat is grotendeels hetzelfde, namelijk dat je in een oogopslag kunt zien wat jouw favoriete websites nieuw te melden hebben.

Op mijn Igoogle pagina ontvang ik bijvoorbeeld informatie van onder andere Islamic Law and Society, Arabic Middle Eastern Literature (beide via de digitale bibliotheek), nu.nl, een aantal blogs van collega’s uit de bibliotheek, een " Arabic Audio word of the day" en een national geographic foto. Je kunt het dus zowel voor werk/ studie als voor prive/ hobby gebruiken en ook eventueel door elkaar heen.

Als je meer informatie wilt over RSS, hoe een rss reader werkt, of het aanmaken van een I-google pagina, kun je kijken op de volgende weblog: 7dingen. Als het dan nog onduidelijk blijft kun je natuurlijk altijd even contact met mij opnemen.

De bovenstaande weblog is overigens onderdeel van een cursus die momenteel in de bibliotheek door veel bibliotheekmedewerkers gevolgd wordt, maar die ook voor mensen van buiten de bibliotheek toegankelijk is. Meer informatie over de gehele cursus kun je vinden op de bijbehorende website.

This entry was posted in bibliotheeknieuws, internetbronnen, tips & trucs. Bookmark the permalink.

One Response to Wat is RSS?

  1. Term paper says:

    I came to your blog just when I was surfing on this topic. I am happy that I found your blog and information I wanted.

Leave a Reply