worldcat

Een van de dingen waar ik al een tijdje over wil schrijven is worldcat. In de bibliotheekwereld gaan we er bijna automatisch vanuit dat iedereen inmiddels bekend is met deze supercatalogus, juist omdat die zo super is, maar in de praktijk kom ik toch nog heel regelmatig mensen tegen die er nog niet eerder van hebben gehoord en daarom is het zeker de moeite waard hier wat over te vertellen.

Worldcat: www.worldcat.org is het grootste catalogus-netwerk ter wereld. Zoeken in Worldcat werkt hetzelfde als zoeken in een andere bibliotheekcatalogus (zoals de Leidse Catalogus bijvoorbeeld of de overkoepelende Nederlandse Centrale Catalogus (tegenwoordig onderdeel van Picarta)), maar als je eenmaal een boek (of iets anders) gevonden hebt kun je zien waar in de wereld dat boek beschikbaar is. Aan de hand hiervan kun je beslissen of het tijd is voor IBL, een leuk reisje, toch maar amazon.com of een vriendelijk berichtje naar de vakreferent of die zou willen overwegen het boek aan te schaffen voor de Leidse UB. Een leuke extra van worldcat is dat er vaak beoordelingen van lezers beschikbaar zijn , informatie over de auteur, een selectie van vergelijkbare boeken etc. etc.

Bij het zoeken naar titels in transcriptie moet er wel rekening mee gehouden worden dat de informatie uit verschillende bibliotheeksystemen wordt geimporteerd en er dus verschillende transcripties in omloop zijn. De transcriptie die in Nederlandse universiteitsbibliotheken (en dus ook de Leidse UB ) wordt gebruikt vind je hier. De meest gebruikte transcriptie in Amerika kun je vinden bij de Library of Congress, ofwel hier.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply