kranten belicht

Natuurlijk is het optioneel, maar de meeste mensen vinden het leuk om toch zo af en toe bij te houden wat er in krantenberichten over ons vakgebied verschijnt, en dat is nogal wat, hoewel er direct bij gezegd moet worden dat niet alles wat gedrukt staat even waar of zinnig is. Daarnaast kan het als beginnend student (of gevorderd Midden Oosten expert) ook wel eens leuk zijn om zelf een krantenartikel uit het Midden Oosten te ontcijferen. Daarom hier nog maar eens een opsomming van wat je waar vindt, wellicht voor velen al bekend, maar voor sommigen misschien nog niet en dus leek een beetje herhaling mij geen kwaad kunnen.

 Nederlandse kranten

Vrijwel alle Nederlandse kranten, zowel landelijke als regionale kranten zijn opgenomen in LexisNexis Academic NL Nieuws. Deze database kun je raadplegen via de digitale bibliotheek (ga naar find database, -> LexisNexis). (Let op! er zijn twee databases LexisNexis Academic genaamd, degene die je nodig hebt is de NL versie). Eenmaal in deze database kun je allerlei instellingen aanpassen en dus bijvoorbeeld alleen in landelijke bladen of opiniebladen (o.a. Elsevier en de Groene Amsterdammer) zoeken of alleen binnen een bepaalde periode. Via het helpmenu kun je een korte handleiding downloaden, maar de interface is redelijk gebruikersvriendelijk, dus wellicht heb je dit helemaal niet nodig.

 Internationale kranten

Internationale kranten kun je terugvinden in de database Factiva ook beschikbaar via de Digitale Bibliotheek. Zelf vind ik de zoekinterface van Factiva een stuk minder toegankelijk dan die van LexisNexis, dus het kan nuttig zijn om de handleiding die voor Factiva beschikbaar is op de UB-website er even bij te houden (zie hier). Juist omdat er zo ontzettend veel bronnen in Factiva zijn opgenomen is het van groot belang dat je je zoekacties duidelijk limiteert, bijvoorbeeld door alleen een aantal specifieke kranten te doorzoeken of door de periode heel precies te bepalen. 

 Kranten in brontalen

De hoeveelheid kranten in de voor ons interessante brontalen die in Factiva zijn opgenomen is beperkt. Wel zijn er veel kranten (vooral Engelstalig) beschikbaar die zich richten op het Midden Oosten. Er zijn echter ook heel veel kranten in brontalen gratis op het internet beschikbaar. Voor een goed overzicht kun je terecht bij de Library of Congress "Portals of the World" Op deze site kun je een land kiezen en per land kun je vervolgens kijken bij " Media en Communications" daar zijn allerlei media-links verzameld waaronder links naar kranten.

Of ‘ lekker ouderwets’ gedrukt…

Tot slot zijn er in het gesloten magazijn van de bibliotheek ook nog heel wat kranten beschikbaar (ook in brontalen). Overigens worden er nu steeds minder kranten aangeschaft omdat er steeds meer informatie duurzaam beschikbaar is op het internet. Kranten zijn tevens een moeilijk medium om te bewaren: onhandig formaat, slechte kwaliteit papier, moeilijk in te binden, neemt veel ruimte in etc. In het verleden zijn er daarom in veel bibliotheken ook kranten via microfilm beschikbaar gemaakt en nu in het digitale tijdperk zijn er allerlei grootschalige digitaliseringsprojecten (zie bijvoorbeeld hier). Studenten die interesse hebben om scriptieonderzoek te doen met gebruikmaking van kranten adviseer ik om contact met mij op te nemen want er zijn in Leiden een aantal hele interessante collecties aanwezig die onderzoeksmogelijkheden genoeg bieden.

 

Tot slot hier nog een link naar een belangrijke Palestijnse krant dit recentelijk gedigitaliseerd is en waarover ik toevallig een email ontving enkele dagen terug http://www.falastinnewspaper.info/

Be Sociable, Share!
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply