commando zoeken

In deze tijd van flashy interfaces zou je bijna vergeten dat er nog zoiets als commando zoeken bestaat. Toen ik zelf student was heb ik voor zover ik mij kan herinneren nooit in de catalogus iets opgezocht met behulp van een commando en zelfs nu ik in een bibliotheek werk dreig ik het bestaan van commando’s nog wel eens te vergeten. Toch is er natuurlijk een reden dat het derde tabblad in de Catalogus een tabblad voor commando zoeken is. Zoekacties als "lng = ( ara ) and lng = ( eng ) and wti = ( literature )" lijken misschien op hogere wiskunde, maar als je je even verdiept in het commando zoeken dan kom je al gauw tot de conclusie dat dat redelijk meevalt en dat dit best een slimme manier is van zoeken naar tweetalige publicaties met in de titel het woord ‘literature’. Natuurlijk weet je dan nog niet of er vijf woorden Arabisch in staan of de gehele tekst praktisch in het Arabisch is, maar aan de titel kun je dan vaak ook nog wel wat informatie afleiden. Dit is maar een van┬áde vele vele mogelijkheden die commando zoeken biedt en die je niet of nauwelijks via ‘gewoon’ zoeken voor elkaar krijgt. Met commando zoeken kun je een vrijwel eindeloze hoeveelheid zoekcommando’s combineren. In de praktijk zul je dit lang niet altijd nodig hebben en dan volstaat het om gewoon in het openingsscherm van de Catalogus te zoeken, maar een enkele keer zoek je net een bepaalde combinatie van boek-eigenschappen die je via het gewone scherm niet voor elkaar krijgt en dan is het goed om te weten dat er zoiets als commando zoeken bestaat.

Be Sociable, Share!
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to commando zoeken

 1. Term paper says:

  It’s hard to find good articles these days. This one is really good.

 2. Birte Kristiansen says:

  Nog een kleine toevoeging op mijn blog. Gisteren kreeg ik een vraag met een goed voorbeeld m.b.t. commando zoeken. Iemand zocht Arabischtalige tijdschriften uitgegeven in Indonesie of Maleisie in een bepaalde periode. Je kunt voor deze zoekvraag met commandozoeken dus de volgende ‘ formule’ opstellen
  mat = ( se ) AND cou = ( io or my ) AND lng = ( ara ) AND pyr = ( 1950 ->2009 ). Helaas vind je dan niets omdat wij geen publicaties hebben die aan deze eisen voldoen. Als je de materiaalsoort verandert naar boek (bk) dan vind je wel een kleine 150 treffers
  mat = ( bk ) AND cou = ( io or my ) AND lng = ( ara ) AND pyr = ( 1950 ->2009 )

  Een dergelijke zoekactie gaat je niet lukken via ‘ gewoon’ zoeken.

Leave a Reply