Hulp ligt voor het oprapen!

Het grote probleem met websites is om informatie zo te ordenen dat mensen het ook nog terugvinden. Een berucht voorbeeld daarvan vind ik de onderzoekspagina’s van Leidse onderzoekers. Als je een keer weet dat ze bestaan dan vind je ze met veel moeite wel weer een keer terug. maar als je niet weet dat ze bestaan moet je wel een erg enthousiaste website bezoeker zijn om erachter te komen. De kortste route die ik heb gevonden vereist nog steeds 7 keer klikken vanaf de homepage. Een andere beruchte is de Midden Oosten pagina op de bibliotheek website, vanaf de bibliotheek homepage maar liefst 5 keer klikken dus dat komt aardig in de buurt. (hoewel ik de volgorde wel iets logischer vind dan bij bovenstaand voorbeeld, maar misschien is dat slechts een vertekende blik vanuit een stukje loyaliteit aan de bibliotheek). 

Toch is het vreselijk jammer dat sommige webpagina’s zo weinig bezoek krijgen gewoonweg omdat mensen niet weten dat ze bestaan en er dus ook niet naar op zoek gaan. Een van de pagina’s die van de bezoekers niet de verdiende aandacht krijgt is de pagina met handleidingen en demo’s. Als je soms even de tijd neemt om na te denken over wat je zoekt en hoe je dat het beste kunt zoeken en welke bestanden je daarbij kunt gebruiken dan scheelt dat op termijn heel veel tijd. Op diezelfde pagina staat bijvoorbeeld ook informatie over Arabische en Perzische transcripties. 

 Voor degenen die het echt grondig en systematisch willen aanpakken is er de Toolbox. Eigenlijk een typisch voorbeeld van "beter goed gestolen…"  Op deze pagina zijn een heel aantal nuttige websites van verschillende universiteitsbibliotheken over informatie zoeken/ vinden/ verwerken bij elkaar geplaatst. De pagina’s in de Engelse toolbox zijn overigens weer heel anders dan de Nederlandse dus de echte hobbyisten kunnen met beide aan de slag. Helaas konden we niet alles stelen dus de onderdelen over de Leidse Catalogus en de Digitale Bibliotheek zijn wel zelf gemaakt. Ik heb trouwens intensief meegewerkt aan het in elkaar zetten van de toolbox en ik ben er echt van overtuigd dat het voor iedereen de moeite waard is om even een kijkje te nemen.

 Tot slot geldt natuurlijk (voor Leidse studenten en staff) dat als je er toch niet uitkomt met je literatuurzoektocht je ook altijd bij mij of een van mijn collega’s in de bibliotheek terecht kunt voor tips of een duwtje in de juiste richting.

Zoals gezegd "hulp ligt voor het oprapen" alleen er zijn wel twee randvoorwaarden. Ten eerste moet je weten waar je die hulp kunt vinden en ten tweede, vele malen belangrijker, moet je het je realiseren wanneer je hulp nodig hebt. In dit google tijdperk ligt informatie misschien wel op straat, maar vaak is dat nu net niet de informatie die je nodig hebt.

Be Sociable, Share!
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply