Auteursrecht in Blackboard (blogpost voor docenten)

Op de website van de bibliotheek op de pagina van het Auteursrechten Informatiepunt  kun je veel informatie terugvinden over auteursrechten in het algemeen en auteursrecht in blackboard in het bijzonder. Lees daarbij vooral ook het gedeelte "generate Citation & Link" . Dit is een nieuwe functie in het SFX menu waarbij automatisch de juiste link naar de digitale bibliotheek gegenereerd wordt. Dit is natuurlijk erg handig want als je zelf een artikel leest binnen de digitale bibliotheekomgeving en je kopieert die link (zo eentje met heel veel cijfers en letters in schijnbaar willekeurige volgorde) en plakt deze in blackboard dan krijgen de studenten die deze link proberen te openen in de meeste gevallen een foutmelding aangezien er specifieke inloggevens in de link verwerkt zitten. (Dit tooltje kan overigens ook prima door studenten gebruikt worden om elkaar links uit de Digitale Bibliotheek door te sturen)

Voor degene die het graag simpel willen houden en zich ook niet te veel in de materie wensen te verdiepen volgt hier vast een vuistregel: Linken naar informatie die beschikbaar is in de digitale bibliotheek mag altijd. Het wordt pas ingewikkeld als je artikelen in blackboard zelf wilt plaatsen. Voor degenen die vanaf nu alleen nog maar links in blackboard willen plaatsen geldt natuurlijk wel dat ze het stukje over "Generate Citation & Link" extra aandachtig moeten doorlezen. Let hierbij vooral op het verschil tussen linken via een database (bijvoorbeeld de Index Islamicus) of linken buiten een database om dus bijvoorbeeld als je direct via e-journals naar het betreffende artikel bent gegaan (In het tweede geval moet je gebruik maken van een invulformulier).

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply