Access to Mideast and Islamic Resources

De snel groeiende Open Access beweging is natuurlijk een goede zaak. Maar er is wel een probleem. De infrastructuur van journals wordt er niet overzichtelijker op. Eigenlijk is er een grote behoefte aan een nieuwe database op ons vakgebied waarin Open Access informatie een beetje overzichtelijk geordend wordt. Er zijn wel wat algemene databases Zoals DOAJ (Database of Open Access Journals) en DOAR (database of Open Access Repositories). Ook zijn er iets meer humanities specifieke initiatieven zoals OAPEN. Maar het probleem blijft toch bestaan dat we eigenlijk iets nodig hebben voor ons vakgebied wat veel specifieker is en waar ook niet-westerse schriftsoorten bestaansrecht hebben. Het liefst dan ook nog opgesplitst in journals, gedigitaliseerde manuscripten en ‘ ruwe’ data. Maar totdat een dergelijke database bestaat is de situatie nu in ieder geval al sterk verbeterd door de oprichting van het weblog Access to Mideast and Islamic Resources (AMIR). De informatie is niet helemaal gestructureerd, maar het is toch in ieder geval een redelijk snelle manier om een beetje overzicht te krijgen met betrekking tot wat er zoal open access gepubliceerd wordt op ons vakgebied.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply